2015 ŞUBAT AYI GOJİ BERRY ÇALIŞMALARI
NQ1 GOJİ BERRY FİDANLARI
Hayata gözlerini yeni açmış goji berry fidanları
GOJİ BERRY YETİŞTİRME
Goji berry biyolojik yapısı gereği hızlı büyüyen ve çabuk meyve veren bir ağaçtır.
Goji berry iki türlü yetiştirilir.Birincisi tohumdan ikincisi çelikleme yöntemi.Ayrıca doku kültürü ile yetiştirme yöntemi ile de çoğaltılabilir . Ancak bu yöntem maliyetli ve özel ortam gerektirdiği için üzerinde durmayacağım.Tohumdan yetiştirmesi diğerine göre daha avantajlıdır.
Tohumdan üretilen ağaçlar da yozlaşma olmaz,bire bir aynı özelliği taşır. Erken baharda ekilen tohumlardan ekim ayında meyve oluştuğunu bu yıl kendi bahçemde gördüm.
Çelikleme yönteminin iyi tarafı fidanlar en başında kalın bir kök yapısı ile hayata başlıyor olmasıdır. Bu yöntemle üretilen fidanlardan da aynı yıl meyve görmek mümkün.Gelişme hızları diğerlerine göre biraz daha azdır.
Şimdi tohumdan üretimi görelim.
TOHUM EKİMİ
Goji berry meyveleri bardak içerisinde bir miktar suya ıslatılır. 3-4 saat beklenir.
Meyveler yumşadıktan sonra içerisindeki küçük tohumlar tek tek alınarak önceden hazırlanmış torf (toprak) üzerine bırakılır.
Ekim bittikten sonra üzeri gene torf ile örtülerek düzeltilir.Sprey sulama aparatı ile sabah akşam sulanır .
Toprağın kurumaması için ekim yapılan kabın üzeri şeffaf bir örtü ile kapatılırarak taprağın nem oranını muhafaza etmesi sağlanır. Daha sonra güneş alan bir yere bırakılarak çimlenmesi beklenir.
Ortamın ısısı 20 ila 25 derece arasında olmalıdır. Bu koşullar sağlandığı takdirde yedi ile on gün içinde çimlenme görülmesi gerekir.Bu süre ortam sıcaklığına ve ekilen tohumun cinsine bağlı olarak daha erken de görülebilir.
Modern üretim tesislerinde bu işlemler sera ortamında ve ısı ve nem ortamı sürekli kontol edilerek yapılmaktadır.
Tohumlar toplu bir kaba ekilmiş ise iki veya üç yaprak olduklarında şaşırtılması gerekir.Yani ayrı kablara alınması zorunludur..Bu safada sıvı bitki besini takviyesi yapmak gelişmeyi hızlandıracaktır.
Boyları on cm. olduklarında dış ortama uyum sağlamaları için günde birkaç saat dışarıda tutularak yumuşak bir geçiş sağlanmalıdır.
Goji berry fidanları 30cm olduklarında tepeleri makasla alınıp gövdenin güçlenip kalınlaşmasına ortam hazırlanmalı.Bu arada fidanların yanı başına bir çıta dikip ona bağlamayı da ihmal etmemeliyiz.Diktiğimiz destek çıtasının fidanlarımızı yaralamaması için de gerekli önlemi almalıyız.Çıta üzerine kabarcıklı ambalaj naylonu bağlayabiliriz.
İyi bir goji berry fidanımızın olmasını istiyorsak boy 60 cm olduktan sonra tepe kesme işlemini tekrarlamalıyız.Bu defa ağacın birkaç dala ayrılarak devam etmesi için bunu yapmalıyız.Yoksa tek dal olarak yukarı uzayıp gider.Hoş omayan bir görüntü ortaya çıkar.
İlerleyen zamanlarda ağacımıza daha güzel şekil verebilmek için budama sayfasını inceleyiniz.
Goji berry meyvesi ülkemizin hemen her bölgesinde yetişmektedir.Rakımı 800 metrenin üzerinde olanlarda kalite daha da yüksektir.
Goji berry meyvesinin toprak seçiciliği yoktur.Biraz kumlu ve humuslu toprağı sever.Su ve güneş her meyvenin olduğu gibi goji berrynin vazgeçilmezidir.
NQ1 cinsi goji berry fidanları
Bir aylık goji berry fidanları
Yıl atlatılmış fidanlar
Barbaryum cinsi
Dört aylık tohumdan üretilen goji berry fidanları NQ1 cinsi
Çelikten üretilen iri boy goji berry fidanları